March 20, 2019

Fullsatt och ovationer. Många fick vända. Så vi gör extraföreställningar.

Köp biljetter på webben via  ”Biljettmonstret”

På Scen Erik Winqvist, Simon Forsman, Tobias Grenholm och Erik Mjörnell .

March 20, 2019

Keith Jarret frijazzkonsert nådde en enorm publik, få kallade det för frijazz. Det var helt enkelt bara bra, så oerhört bra.

Det har gjorts radioprogram och analyser om den stora påverkan som konserten har haft. På både människor och musikutvecklingen.

Vi känner oss som arvtagare. Vi vill använda samma verktyg som Keith Jarret använde.

Frijazzen har efter 1975 hittat flera olika återvändsgränder, vi är inte rädda för gränderna. Men vi styr in på den stora motorvägen som öppnades 1975.

Till vår förvåning finner vi att vägen är nästan tom. Konstigt. Runt omkring oss ser vi att hela musikvärlden hittar näring från det som Keith Jarret gjorde i Köln. Vi vill lugnt och härligt köra på den böljande motorvägen, utan att härmas, men låta oss inspireras.

January 13, 2019

Gör FOLK OCH KULTUR världen bättre?

För andra året anordnas FOLK OCH KULTUR. En kraftsamling för hela kulturlivet. Några dagar med massor av folk som diskuterar och tittar på kultur. På plats finns politiker, arrangörer, eldsjälar, tjänstemän, journalister och många artister.

Evenemanget syftar till att lyfta fram kulturens betydelse när vi vill skapa ”det goda samhället”. Teater och musik gör skillnad! Jag hoppas att vårt miljöengagemang ska få politikerna att accelerera sitt beslutsfattande, vi behöver åtgärder nu!

Vi kommer att ha två framträdanden på torsdagen den 7 februari. Först gör vi en kortversion av LEVE TEXTEN. En timme i blackboxen och på kvällen tar vi oss till Ölkultur med en lite informellare föreställning där vi presenterar några av våra mest omtyckta låtar.

Du har väl läst vår fina recension av LEVE TEXTEN? 

Om inte så finns den längre ner i detta brev. Det finns massor av recensioner på hemsidan.

Recension LEVE TEXTEN. 
Helahälsingland.se Ulf Torstensson

"Gruppen, som går u...

January 7, 2019

Vilket är viktigast? Vilket gör mest nytta? Att kampanja eller att skapa kultur.
Detta undersöker artisten Erik Winqvist i sitt projekt om skog.

I första skedet kan svaret verka enkelt, nämligen att kultur är viktigast och att kampanjer gör mest nytta. Men verkligheten styrker inte detta förmodande. Kan det vara tvärs om?

En vän av New Public Management skulle mena att man måste finna ett sätt att mäta för att finna svaren på sådana frågor.
”Att mäta sig fram till ett svar på sådana frågor är bara ett sätt att få tydliga svar på irrelevanta frågor, förr kallades det att ljuga. Jag vägrar mäta sådana här saker” säger Erik Winqvist.

Konstprojektet pågår och innehåller bland annat nedanstående huvuddelar:

  • Konsert med teater.

  • Kortfilm.

  • Kampanj tillsammans med Greenpeace.

  • Faktagranskning.

  • Sammanställning av organisationers olika åsikter och ståndpunkter.

  • Humor.

  • Allvar.

Stor uppmärksamhet

Projektet har långsamt fått stor uppmärksamhet i media. ”Det ska...

December 29, 2018

"och de blev hyllade även i Bollnäs efter avslutad föreställning, som innehöll många av de både personliga men även globala problem som vi människor ställs inför idag.

Framförda texter i både sång och mellansnack handlade om miljöförstöring, glädje, död och kärlek, jämställdhet, synd och skam. Tunga ämnen, men sångtexterna grep oss åhörare med allvar och eftertanke. Sångtexterna fick oss att inse vårt ansvar, inte bara mot oss själva, utan även gentemot kommande generationer." 

 Helahälsingland.se Ulf Torstensson

December 29, 2018

Under några kyliga dagar var jag och ett filmteam från Greenpeace i Västernorrland. Det blev en fin film, se den på Youtube.

Det kommer så småningom en kort kampanjinriktad version, men passa på att först se den lite längre. Sju minuter.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=MiYO0yDUog4

Fotograf Edward Beskow

December 11, 2018

Jag får tag på Tobias när han skruvar upp en taklampa i kedjehuset där han bor. Han har en dag ledigt från studion och turnerandet. Ett utmärkt tillfälle för en intervju.Vad gör du nu?
Just nu är det julkonserter och studiojobb. På fredag ska jag spela på en gala med bland andra Samuel Ljungblahd och Timbuktu. Under början av våren blir det en internationell turné med Jonah Nilsson, känd från bandet Dirty Loops. Jag ska också mixa några nya singlar åt Jonah.
Dessutom skriver jag musik med Kevin Borg, som har flyttat tillbaka till Malta. Han har haft sju listettor i Japan, så det ska bli kul att se vad vi får till. Och sedan är jag med i de flesta av Winkir Musik och Teaters föreställningar.

Turnén med Jonah Nilsson går till alla världsdelar och arrangeras av Quincy Jones som fick polarpriset för några år sedan. De spelar på stora jazzfestivaler. Musiken är inspirerad av filmmusik, pop och jazz. Det är ett nytt sätt att presentera musik, en form av symfonisk jazzpop kan det beskriva...

November 19, 2018

Vi fortsätter med DET BLIR BÄTTRE.

Med hela ensemblen inklusive slagverk blev det tryck i föreställningen och publiken är oerhört nöjd. På scen: Erik Winqvist, Erik Mjörnell, Tobias Grenholm. Oscar Eriksson Uggla. Regi Christine Löfgren

Så här säger några arrangörer:

”- En fantastisk föreställning. Alla jag pratat med säger ”mycket trevligt och fantastiskt duktiga musiker.
Jag kan ju bara hålla med, hoppas vi får tillfälle att se och höra er igen. Vi har ju haft er föreställning om Ted Gärdestad tidigare som också var fantastisk. ”Lena Glimvik, Salems Teater- och Musikförening

"Tack för ”Det blir bättre!” Det var många som blev glada och djupt rörda av er föreställning. Att kärleken kan skildras så nära i vår tid, stort tack!" 
Gunilla, Riksteatern Folkarebygden Avesta.

Genombrott i Japan, riff över hela världen.

Intervju med Erik Mjörnell.

Vad är på gång just nu?

Mycket! En av mina låtar ligger på topplistan i Japan och har redan sålt guld. Det är ett japanskt band som heter Shinee. Låten har...

October 21, 2018

Stora gig och en musikalisk oas.
Intervju med pianisten Kristian Kraftling.

Oktobersolen är het i år. Jag ringer till Kristian Kraftling för att intervjua honom. Han har just handlat på Clas Ohlson, men vill gärna bli intervjuad.

När gick du ut musikhögskolan?
År 2011

Minns du någon speciellt bra lärare?
Ove Lundin, han var inte bara en bra pianist han var forskare också. Han hade förmågan att motivera och fick mig att förstå varför jag skulle göra som han sa, varför även tekniken var viktig. Han var framförallt en väldigt bra människa.

Jag vet att du fick mycket goda rekommendationer. Var det lätt att få jobb?
För mig var det kanske lite lättare än för andra eftersom jag även var intresserad av att spela synth och programmera synthljud. Det fanns en efterfrågan på det just då. Även om jag spelar mycket synt så tycker jag själv att det är som pianist jag är bäst. Men jag tror att syntspelet har öppnat mig för att använda mig av nya klangbilder på pianot.

Berätta något kul musikerminne?
Det...

October 18, 2018

Vi sitter i bilen på väg till en spelning i Härnösand. Höstfärger och torr fin väg. Jag har förberett några frågor till artisten Simon Forsman.​

Kan du berätta om något av dina bästa musikminnen?
Umeå Jazzfestival. Jag var tjugoett år ung och gick på musikhögskolan och vi hade bildat ett jazzband, festivalen ville ha oss och det gick bra, vi hade flow, vi var i rätt sammanhang och fick fina recensioner. Det var stort att tidningarna berömde mitt pianospel. När man är så pass ung så känns det fint att uppmärksammas, ärofyllt. Hela bandet spelade bra, det var härligt.

Hur kom det sig att du började med musik?
Musik var viktigt i vår familj, pappa lyssnade mycket, främst på jazz och mamma jobbade som kultursekreterare på kommunen. De såg att vi barn växte när musiken fick ta plats. Vi, syskon och kusiner spelade mycket tillsammans. Jag föll för pianot. Vi bodde i Robertsfors, en liten kommun i norr. Fick egna nycklar till kyrkan och skolan där det fanns riktigt bra instrument och jag kunde...

Please reload

Mest lästa

Blir det bättre eller sämre?

May 23, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

March 20, 2019

January 7, 2019

December 29, 2018

September 8, 2018

May 30, 2018

May 21, 2018

May 9, 2018

Please reload

Archive