Erik Winqvist 

Artist, sångare, skädespelare, saxofoner och flöjt.

Tänk annorlunda är hans motto.

Erik Winqvist gillar bra texter. Han tolkar allt från franska chansoner till Taube och pop. Det är alltid hans egna tolkningar.

Han gillar att förvåna publiken och vill att puliken ska vara nära. Engagemanget för samhället och miljön är alltid med, oftast på ett annorlunda sätt.

Skriver även egna låtar och musikstycken. Är sångare, saxofonist och skådespelare. På scen använder han alla sina förmågor.

Han turnerar med olka föreställningar, just nu är han aktuell med THE ULTIMATE TOUR, TED GÄRDESTAD sångerna och livet, SKOG OCH SAXOFON och LOWER EAST MANHATTAN PROJECT. Han arbetar också med FESTALIUS.

I en föreställning blandar han poplåtar med lyrikfragment av Tranströmmer och Christina Lungn.

Bra recensioner.

Det är Erik Winqvist van vid. ”Det beror på att jag alltid har med mig fantastiska musiker”

Som tillexempel: SIMON FORSMAN piano och sång. TOBIAS GRENHOLM kontrabas och trumpet. ERIK MJÖRNELL gitarr, SIMON LILJEBLAD slagverk. KRISTIAN KRAFTLING piano.

De har erfarenheter från riktigt stora och riktigt små scener.

”Jag vill vara nära publiken”

Engagemanget för miljön och samhället är viktigt.

”Skog och Saxofon handlar om skog inte om skogsbruk, skogen är så mycket viktigare och härligare”.

Arbetet i styrelsen för Artister för Miljön och Miljötrappan är ett sätt att återbetala för all den tur som Erik har haft i sitt liv.

Expressionist

Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Det innebär att uttryck och klanger gärna får vara både illusoriskt nonfigurativa och oerhört realistiska. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala.

Recensenter och publik uppskattar det han förmedlar. 

 

Främst är det sången och sopransaxen som får ge liv, men även tenorsaxofonen, tvärflöjten och sopraninosaxofonen brukar vara med på scen.

Mest omskriven har han blivit för sina tolkningar av kända låtar. Erik skriver även egna låtar och anpassar gärna gamla låtar till nutid. "jag vill att det ska kännas fräscht".

Bäst trivs han när han får rå om publiken i två timmar med noggrant utmejslade föreställningar.

Aktuell med följande föreställningar

THE ULTIMATE TOUR
LEVE TEXTEN

TED GÄRDESTAD SÅNGERNA OCH LIVET

DET BLIR BÄTTRE

DOM SOM KÄNDE LIVET

SKOG OCH SAXOFON

LOWER EAST MANHATTAN PROJECT

 

Recensioner

Några av Eriks tidigare föreställningar

Han har också en vass penna och engagerar sig i debatter om miljö, kultur och utbildning och bäst fungerar pennan när det kommer till låtar och manus.

”det jag skriver för scenerna ska vara viktigt och lättsamt, jag är mycket förtjust i Lennart Hellsings ord om att all pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk”.

Erik anser att konsten ska påverka och vara en del av samhället och att viktiga och aktuella frågor ska belysas ur ständigt nya synvinklar.

”Min bästa publik sitter trångt och vet inte vem jag är, då lyssnar de med öppna hjärtan och scenens magi fyller rummet”

Teckning Ella Bäckman

 Musik är bäst på scen 

 Teater är omvälvande 

© 2019 Svensk Musik och Teater AB. info@winkir.se   

Telefon: 0708 77 66 67