Publiken gillar kickar

 

Du, jag och publiken är människor. Vi reagerar som människor. Vi gillar kickar, vi gör om sånt som ger oss kickar.

Nu är nog bäst att jag förklarar vad jag menar med ”kickar”. Det är när våra fysiologiska belöningssystem går igång. Belöningssystemet kan stimuleras på många olika sätt. Skriver jag ordet förälskelse så känner du nog en liten kick. Droger ger kickar. Det kan vara både bra och dåliga saker som ger kickar. Att köpa saker ger kickar. Om du bokar en föreställning får du en kick. När publiken ser bra scenkonst får de kickar.

När publiken fått kickar så vill de tillbaks, omedvetet så vill de komma tillbaks. En sak som är bra med kickar är att det sker omedvetet och ändå triggar det oss att söka en ny kick på samma sätt. En kick känns, men vi är sällan medvetna om det.

 

Följande saker ger kickar

 

 • Varje gång publiken köper något.
   

 • När du tilltalar någon i publiken.
   

 • Något oväntat händer.
   

 • De utnyttjar ett erbjudande.
   

 • En lotterivinst.
   

 • Nostalgi.
   

 • De blir stolta över något, tillexempel något fint i er lokal, eller någon från bygden som gjort något bra.
   

 • Att inkluderas i en gemenskap.
   

 • En present.
   

 • Förvåning.
   

 • Ahaupplevelser.
   

 • Skratt.
   

 • Att hitta en bra parkeringsplats.
   

 • Att få hjälp med något, eller få hjälpa någon med något.
   

 • Att bli uppmärksammad.  

 

Kom med fler förslag så skriver jag upp det här.

 

Exempel på hur vi använder ”kicksystemet” i våra föreställningar.

Jag tror inte att man kan skriva bra scenkonst genom att först analysera vad som ger kickar. Men det visar sig att bra scenkonst ofta ger kickar. Så man kan analysera i efterhand.

LEVE TEXTEN 

Vi ställer frågan – Varför fortsätter vi att ösa ut koldioxid när vi vet att det  är fel? Vi prövar ett svar, nämligen att det är som med förälskelsen när vårt belöningssystem går på högvarv, vi vet att den vi är förälskade i kanske inte är så perfekt som vi tror och känner, men det struntar vi i. Kan det vara så att vi är så förälskade i jorden och våra liv så att vi bara kör på. Se föreställningen så förstår du tanken, kanske ligger det något i den? Som publik bestämmer du hur du vill reagera. Kraften och energin ger kickar. Överraskning och förvåning ger kickar.

DET BLIR BÄTTRE 

Föreställningen är full av kända låtar, minnet ger kickar. Vi tolkar dem på ett öppnande sätt, det ger kickar. Lyrikfragment får dig undrande och förvånad, det ger kickar.

TED GÄRDESTAD -SÅNGERN OCH LIVET 

Du minns låtarna och vad som hände dig när du första gången hörde dem, det ger kickar. Du upplever plötsligt texternas storhet, det ger kickar. Du får höra berättelsen som du kanske hört och nästan glömt, det ger kickar.

LOWER EAST MANHATTAN PROJECT 

Här gödslar vi med kickar. Omblandade så att du nästan inte hinner med. Standardlåtar tolkade som du aldrig hört dem, men känner igen dem, det ger en kick. Helt nya sätt att skapa jazz, när du märker att det fungerar ger det kickar. Du involveras i musiken, det ger kickar. Du imponeras av musikernas skicklighet, det ger kickar.

SKOG OCH SAXOFON 

Du kan mycket om skog, men får höra det ur en ny synvinkel det ger en kick. Du fördjupar din känsla för riktiga skogar, det ger kickar. På hemsidan  www.skogochsaxofon.se finns en lång lista på vad som ger kickar i skogen och vad du kan ta med dig ut i skogen för att få kickar. Du får möjligheten att känna dig som ett riktigt gammalt ståtligt träd med lång erfarenhet av tidens gång. Du bländas av sopransaxofonen och förvånas över elektronmusiken, det ger kickar.

DOM SOM KÄNDE LIVET

Välkända älskade låtar, ger en kick. Texten får ny innebörd som berör, ger kickar. Presenterade i en sammanhängande story, ger en kick. Relationen far- son betyder mycket och ger en kick. Musikernas ekvilibrism imponerar = kick. Sönderspelade gamla låtar får plötsligt liv det innebär att livet alltid kan ge kickar.

Tillbaka till Servicestationen