Förälskelsens metafor

Ny EP, CARBON

Två annorlunda låtar om miljön.

 

Hur gör man bra musik om samhället och miljön?

Det blir lätt pompöst eller lite tråkigt. Vanligast är att man lyfter fram en eländig och upprörande veklighet. Då blir publiken upprörd och en dystopisk känsla innfinner sig.

Sedan brukar det inte hända så mycket. Även om det kanske bildas kampgrupper så brukar det inte resultera i politisk handling. Det blir inga nya lagar och förordningar som eliminerar problemet.

Ibland kryddar man den politiska pamfletten med något mänskligt, något som berör. Det brukar bli upprörande, gripande. Men utmynnar fortfarande inte i någon politisk handling.

Så långt kom jag i mina tankar. Ändå ville jag göra något, vad?

Jag har en devis som är ”tänk annorlunda” så jag tänkte annorlunda.

Så här tänkte jag.

Vårt samhälle fortsätter att pumpa ut koldioxid, trots att vi vet att det får jorden att koka. Vi älskar jorden, ändå kokar vi den. Vad liknar detta?

Jo, det liknar en blockering. Vi ser verkligheten, men på något sätt struntar vi i den. Precis som när man är nyförälskad. Vi älskar den vi mött och vi beundrar hen. Visst, vi ser att hen inte är perfekt, men vi tar det inte till oss. Under förälskelsefasen är vi förblindade fast vi ser. Likadan är nog vår relation till jorden. Vår relation till jorden är i förälskelsefasen, psykotiskt blockerad. Förblindade fast vi ser.

Jag skrev en låt om vårt sätt att behandla jorden och kallade den för koldioxidpsykosen. Förälskelsens psykos.

 

Andra inspirationskällor

Lars Forsell skrev en låt som heter ”De fattigas piano”. Jag hörde den som barn och fastnade för den. Den grodde i mitt inre. Den blev grunden i de första utkasten. Simon Forsman sjöng och publiken gillade den.

När jag själv skulle sjunga den så blev det lite tråkigt och jag bestämde mig för att göra om melodin till en konventionell tolvtaktsblues. Det var lite svårt att få in alla orden men det fungerade och här är den.

 

Två låtar

Det blev två låtar ”Koldioxidblues” och ”Jordmöns brustna ben”. Annorlunda, det blev låtarna, men kommer de att stimulera till politisk handling?

Vi får se, låtarna visar i alla fall verkligheten från en annan synvinkel. Att se saker från olika synvinklar brukar minska rädsla stress och blockeringar. När man minskar rädsla, stress och blockeringar så brukar det vara enklare att ta rätt beslut. Lite humor brukar också förenkla.

Jag hoppas att låtarna går in i vårt undermedvetna och att vi med en mer mångfacetterad och som jag tycker kul vändning gör oss friare så att vi vågar ta rätt beslut. Det måste utmynna i politisk handling.

 

Musikerna

Jag hade verkligen tur som fick med mig just dessa musiker, det är mina favoritmusiker. Tobias Grenholm på kontrabas, han har också producerat och mixat. Erik Mjörnell är en gudabegåvad gitarrist. Simon Forsman målar med sin flygel och Simon Liljeblad öser in energi med sina trummor. Tack för ert engagemang.

 

THE ULTIMATE TOUR

Låtarna ingår i föreställningen THE ULTIMATE TOUR som jag turnerar med. Det är de bästa låtarna från några av mina tidigare föreställningar. Föreställningen handlar också om vikten av bra målbilder och visioner. Vi måste veta hur det ser ut i ett bra samhälle om vi tillsammans ska sträva mot ett bra samhälle.

 

Jag gillar utopier. En utopi verkar i vårt under medvetna och leder oss i rätt riktning.  Jag är övertygad om att utopier får oss att ta bra politiska beslut. Det är därför jag gjort utopiportalen Bra Framtid och utopin Festalius.

 

Album kommer

Snart kommer ett album med fler låtar från föreställningen. Låtar som beskriver livet när det är riktigt bra.

EPn planeras att släppas i mars 2021. Albumet i slutet av april eller maj.

 

Erik Winqvist, februari 2021
www.musikochteater.se

Tillbaks till THE ULTIMATE TOUR    

Tillbaks till Skivbolag    

Mer om artisterna 

Erik Winqvist  sång, saxofon, flöjt, text och musik.

Tobias Grenholm kontrabas, produktion och mixning.     

Simon Forsman piano.     

Erik Mjörnell gitarrer.      

Simon Liljeblad trummor.   

Skivomslagen, trädteckningen och affischen är gjorda av Ella Bäckman.

Gubben är tecknad av Anton Bäckman.

Fotografier av Edward Beskow, Lars-Gunnar Olsson Sveriges Radio och Erik Winqvist.

Spellistor

Till några av Erik Winqvists tidigare skivor, mer finns på Youtube

Erik Winqvist sjunger

Poetens sånger

Dom som kände livet

Erik Winqvist i andra konstellationer

Lower East Manhattan Project

 

Angelic Ox

Nytt Album

Sex låtar från den ultimata turnén

Kommer 2021.

Mixning och produktion är i full gång.

 Musik är bäst på scen 

 Teater är omvälvande 

© 2019 Svensk Musik och Teater AB. info@winkir.se   

Telefon: 0708 77 66 67