top of page
Sök
  • Svensk Musik och Teater Winqvist

Nobelpriset till litterär musik!


Årets Nobelpris i litteratur gick till Bob Dylan. Jag ser det som ett pris till alla oss som jobbar med litterär musik. Det är fantastiskt att stå på en scen när musik och text gifter sig med publiken.

I motiveringen talas om den ”amerikanska sångtraditionen”. Jag tror att den litterära musiken är större än så, tänk på de franska chansonerna, portugisisk fado och Vysotskij! Victor Jara, så en euroryskamerikansklatinotradition är det allt.

Asien och Afrika, har de litterär musik? Jag är övertygad om att den litterära musiken är något som växer ur marken i hela världen, men vi ser mest den som växer där vi står, därför jobbar jag med litterär musik på svenska. Jag finner då att det oftast bottnar i andra kulturer och språk. Taube jobbade med sydamerikanskt, engelskt och franskt material. Forsell med franskt, armeniskt och arabiskt. Bellman med tyska låtar. Cornelis med sydamerikanskt, ja listan kan göras hur lång som helst. Och vilken poet eller låt man än analyserar så kommer man längre och längre både geografiskt och kulturellt. Litterär musik är oerhört lokal och global.

Vad gör då en föreställning eller låt till litterär musik? Är det framträdandet uttrycket viljan att förmedla, känslorna? Javisst ibland. Är det betydelsen budskapet? Javisst ibland. Är det alla dimensioner och bottnar, det oförklarliga opaca som man bara anar? Javisst ibland. Är det så enkelt som ordens kombination, man tänker ”kan man säga på det konstiga viset, fast det är konstigt så gör det att jag förstår så mycket mer”, javisst ibland. Är det helt enkelt de spännande historierna, händelserna i låten? Javisst ibland. Är det metaforerna, alla bilder som flimrar förbi oss? Javisst ibland. ”Örats poesi” sägs det, det är sant men jag kombinerar det även med ögats poesi.

Inte vet jag vad som är litterär musik, men jag älskar det och anser att det absolut är värt årets nobelpris. Grattis Bob Dylan och alla oss som arbetar med litterär musik.

Personligen känner jag mig oerhört belönad eftersom alla de tre förställningar jag jobbar med, just nu, är litterär musik. Vilken tur vi har. Du som är arrangör av teater och musik, passa på att boka nu.

Erik Winqvist

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page