top of page
Sök
  • Svensk Musik och Teater Winqvist

Kampanj eller kultur?


Vilket är viktigast? Vilket gör mest nytta? Att kampanja eller att skapa kultur. Detta undersöker artisten Erik Winqvist i sitt projekt om skog.

I första skedet kan svaret verka enkelt, nämligen att kultur är viktigast och att kampanjer gör mest nytta. Men verkligheten styrker inte detta förmodande. Kan det vara tvärs om?

En vän av New Public Management skulle mena att man måste finna ett sätt att mäta för att finna svaren på sådana frågor. ”Att mäta sig fram till ett svar på sådana frågor är bara ett sätt att få tydliga svar på irrelevanta frågor, förr kallades det att ljuga. Jag vägrar mäta sådana här saker” säger Erik Winqvist.

Konstprojektet pågår och innehåller bland annat nedanstående huvuddelar:

  • Konsert med teater.

  • Kortfilm.

  • Kampanj tillsammans med Greenpeace.

  • Faktagranskning.

  • Sammanställning av organisationers olika åsikter och ståndpunkter.

  • Humor.

  • Allvar.

Stor uppmärksamhet

Projektet har långsamt fått stor uppmärksamhet i media. ”Det ska gå långsamt” hävdar Erik Winqvist ”eftersom skogens tidsuppfattning skiljer sig från vår”. Skogens och trädens tidsuppfattning är en av många centrala inspirationskällor i projektet.

Allra först började det med ett långt engagemang och reflekterande över hur gamla skogar påverkar oss människor, det blev till en konsert med teaterinslag. Sedan kontaktades många olika organisationer som arbetade med skog. Sedan hände det att den publik som såg föreställningen blev oväntat entusiastisk, publiksvaret var härligt. Sedan Sveriges Radio och TV4 Nyheterna, sedan Greenpeace och sociala medier. När vaknar skogsindustrin, tjänstemännen och politikerna? undrar Erik Winqvist. Konstprojektet utvidgas och fördjupas.

”De frågor som jag jobbar med, konst och skog, är inte kontroversiella. Däremot finns det mycket adrenalin och pajkastning, men egentligen är de faktiska skillnaderna väldigt små. Alla vill avsätta fler reservat och undrar varför det skett så lite de senaste fyrtio åren. Alla kan känna vibrationerna i en riktigt gammal skog. Där tar enighetens slut och kontroverserna blommar ut i kraftfulla kanonader, ett paradis för en konstnär.”

”Hela projektet bygger på saklighet och intensiv research. Researchen inkluderar även känslor och tradition. Intuitionen får styra besluten (intuitionen hålls väl skild från känslor och intellekt som i och för sig aldrig förnekas, de undersöks). Uttrycksmedlen bejakas när de uppkommer. Idag handlar det mest om musik, teater, bild och film, men det intressantaste är helheten och hur omvärlden reagerar.”

Konst eller kampanj

Hur går det då med frågan om huruvida kampanjande eller kulturaktiviteter är effektivast och vad som är viktigast. Och hur det bör mätas och dokumenteras? Vad säger Erik Winqvist om det?

”För tillfället iakttar jag och reflekterar. Ska jag vara ärlig tror jag inte att jag kommer att kunna utvärdera, analysera och ge ett klart svar. Jo förresten det kommer jag kunna och då kommer jag veta att svaret blir en lögn. Sanningen ser vi i den pågående processen”

Här kan du läsa om projektet och där finns alla nedantående länkar www.skogochsaxofon.se

TV4 s Nyhetsinslag ger en god bild av konserten och teatern https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/musikers-hyllning-till-urskogen-i-ny-f%C3%B6rest%C3%A4llning-11502175

Här kan du se den sju minuter långa kortfilmen som gjorts tillsammans med Edward Beskow, är det konst eller kampanj? https://www.youtube.com/watch?v=MiYO0yDUog4

Här kan du se kampanjfilmen som publicerats av Greenpeace. https://www.facebook.com/greenpeace.sverige/videos/604385933344364/

Här kan du se livesändningen från Odenplan https://www.facebook.com/greenpeace.sverige/videos/346150139296680/

Dagens Nyheter hade en intressant artikel om frågan den 5 januari 2019 ”5 saker konsten vet om demokratin” av professor Stefan Johansson. www.dn.se

Pressbilder https://www.dropbox.com/sh/x11sgsdp4stzzff/AAC0_vugSiX3cf0SLClMz_oPa?dl=0

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page